Srbomrsci i srboljupci

Danas sam prvi put gledala Svetislava Basaru. Pročitala sam njegove dve knjige, jednu baš davno i jednu skoro (i ni u jednom od ta dva perioda me nije kupio kao pisac). Slušala sam kako ima kuću u jednom sremskom selu, kako voli kafanu i kako je alkos. Znam da je bio ambasador negde. I sad ga prvi put slušam i to na HRT-u. I čitam komentare ispod emisije.

E sad, Basara je jedan od onih harizmatičnih ljudi, a problem sa harizmatičnim ljudima je što te začaraju pa ti ono što pričaju deluje i tačno i moguće. Basara je takođe i pisac pa zna da priča i ima tu auru obrazovanog i mislećeg čoveka, a to je nešto što se danas retko viđa na TV-u pa deluje i unikatno, kao ostatak nekog starijeg vremena. Basara dosta i generalizuje pa zamera Srbima što veruju u mitove. Srbima zamera i to što ih je lako izmanipulusati pa navodi primer iz 99. godine kada su poverovali medijima da će oslepeti od pomračenja sunca, a toga se većina nas, verujem, seća.

I sad, ako neko obrazovan, bistar i direktan ukaže na očigledne mane svog naroda, odmah se proglasi srbomrscem. To što neko želi (a želi čim priča o tome) da mu narod bude zdrav u glavu, misleći i svestan naziva se mrznjom prema njemu. To što neko naziva stvari svojim imenom i citira Ilariona Ruvarca, istoričara, koji je rekao: “Pravljenje države na lažima ne može dobro završiti.” naziva se izdajništvom.

Ako je Basara srbomrzac, onda su oni Srbi koji se u sve razumeju i vole mitove valjda srboljubci.

(I ovo je tačno onaj momenat u kom padaš pred očima ostrašćenih sunarodnika, a svi znamo gde nas je ostrašćenost dovela)

” Tako se dogodilo ne zbog nepravde ili zbog loše sreće, nego zbog pogrešnog postupanja.”

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti