Dobrovoljna krađa ličnih podataka

Na društvenoj mreži Facebook 14, maja se pojavila nagradna igra na stranici Lidl Serbia u kojoj korisnici ove mreže mogu da osvoje 200 evra ukoliko se u kometarima izjasne sa “Ja volim Lidl” da bi dalja uputstva dobijali u inbox.

Na prvi pogled primamnjiva ponuda u nastavku dobija zabrinjavajući tok, u poruci koju korisnici dobiju u inbox administrator naglašava da dostave ” ime, prezime, adresu, broj telefona, fotografiju prednje i zadnje strane lične karte i fotografiju sa paporom u ruci na kom je ispisano SKRILL 15.5.2019″ takođe u ppruci piše da podaci koje zaintereaovani šalju neće biti zloupotrebljeni.

Ono što upada u oči u ovoj naočigled primamnjivoj i prostoj nagradnoj igri jesu upravo lični podaci sa lične karte, na prednjoj strani nalazi se ime i prezime kao i broj lične karte, datum rođenja, potpis vlasnika lične karte i mesto izdavanja dokumenta. Dok sa druge strane lična karta ima jasno vidljiv JMBG.
Ovi podaci mogli bi biti iskorišćeni za sigurne glasove i bazu podataka građana za naredne izbore. Detaljnim sakupljanjem ovih pojedinosti moguće je ući u bazu podataka u poreskoj upravi, pristup biračkim spiskovima, podizanju kredita i otvaranje firmi na osnovu jedimstvenog matičnog broja.

Stranica na kojoj je objavljena ova nagradna igra za samo par sati prikupila je nekoliko stotina korisnika i isto toliko šerovanja (deljenja vesti) te se tačan broj prevarenih ne može utvrditi.

Povodom ovoga kontaktirali smo Lidl Srbija koji su u zvaničnom saopštenjem koji prenosimo u celosti:
” Saopštenje povodom lažne nagradne igre na društvenim mrežama

15.05.2019. – Kompanija Lidl Srbija obaveštava da ne stoji iza nagradnih igara i lažnih profila koji se pojavljuju ovih dana na društvenim mrežama. Jedine zvanične stranice Lidla Srbija su https://www.instagram.com/lidlsrbija i verifikovana stranica od strane Facebook-a https://www.facebook.com/lidlsrbija.

Kompanija Lidl Srbija upozorava potrošače da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili Lidla sa nagradnim konkursima, koji pozivaju na prijavu tražeći lične podatke kandidata. Kompanija apeluje na potrošače da se ne prijavljuju i ne ostavljaju svoje podatke, radi njihove zaštite.

Zvanična web stranica kompanije Lidl Srbija nalazi se na adresi www.lidl.rs, na kojoj se uvek mogu naći validne informacije.”

Osim podataka koje sadrži Lična karta lični podatak je i email adresa.

Potsetimo da je prošlog juna prema IP adresi utvrđeno da je Opštinska uprava opštine Inđija zloupotrebila lične podatke novinarke našeg portala za šta niko nije odgovarao niti se oglasio iako je šritužba poslata direktno Opđtinskoj upravi.

Iako krivični zakonik Srbije prepoznaje krivično delo “neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka” za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora, u praksi nije primenjivo upravo na primeru opštinske uprave Opštine Inđija ali i nizu drugih sličnih događaja.

Srbija ima ZAKON o zaštiti podataka o ličnosti koji je usvojen 2008 godine bez neophodnih promena tokom godina obzorom na vrtoglav razvoj tehnologija i načina zloupotrebe.

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
49PratilacaZaprati

Poslednje vesti