Mali vragolan

Još u osnovnoj školi naučeni smo da se ne sme prepisivati. Kako?

Recimo nastavnica maternjeg jezika nepogrešivo je locirala iz kog pregovora ili pogovora je neko prepisao deo ili pak ceo tekst. Me nije postojao google, znala je svoj posao.

Mali vragolani su i matematiku prepisivali, pokušah nekoliko puta, jer prosto sam duduk za prirodne nauke. Koja neprijatnost kad Vas ukebaju, ovi štreberi te gledaju prekorno a ovi slični tebi sa podsmehom jer su uspeli da ne budu uhvaćeni.

I tako kroz obrazovanje, ko je dokle dobacio, stiče se kultura poštovanja tuđeg znanja, intelektualne svojine ili ti autorakih prava.

Međutim, bilo je tu i neoravde na prijemnim u srednje škole, fakultete i poslove. Nekima su roditelji kupovali ispitna pitanja ispod žita (posle preko društvenih mreža), neki su plaćali ocene, neki diplome a neki su dočekali da sami sebi kupe ugled i čast i pamet na papiru.

E jedan Mali ovih dana posle višegodišnjeg nagađanja i prepucavanja jeste-nije, dokazano je plagirao doktorat.

Ma ne baš skroz, samo malo 4.500 reči, od 126 korišćenih rečenica samo su 2 (slovima DVE) stavljeno pod znake navodnika.

Ali to je malo, samo 7%. Za jednog doktora potpuno zamemarljivo a ako dodamo i da je ministar ekonomije, i to u zemlji koja je 10 u svetu po uspešnosti, to je zaista minorno.

O kakvom je ekonomisti reč treba reći da ke glavna uloga u aferi “24 stana u Bugarakoj” i samo malo rušenja dela Beograda, noću, sa fantomkama u izbornoj noći, bez reakcije policije.

I šta sad?

Da je zaista doktorski rad bio potpuno njegov, da je naveo fusnote ili autore od kojih je preuzeo tih tričavih 4.500 reči kakva bi nam tek onda ekonomija bila? A država? Stručna javnost? Akademici?

Mogu, samo malo, da zamislim. Nekih 7%

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
642PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti