Slucaj groblja u Ljukovu stigao do Ustavnog suda

Seosko groblje u Ljukovu “stiglo” je do Ustavnog suda Srbije. Preuzimanjem brige o groblju od juna prosle godine indjijsko JP “Komunalac”
pocelo je da naplacuje usluge sahrana, zbog cega se pobunilo celo selo i trazi da se groblje vrati Mesnoj zajednici, dok mestani u medjuvremenu sami vrse pogrebne usluge.

– Pre nego sto je “Komunalac” preuzeo groblje, mi smo ulagali u njega, odrzavali grobna mesta, sahranjivali i sagradili kapelu, naravno, bez naplacivanja sahrana. Sada smo podneli zalbu Ustavnom sudu Srbije i trazimo da se selu vrati groblje na upravljanje – kaze Mikica Petkovic, bivsi predsednik mesne zajednice i jedan od inicijatora za podnosenje zalbe Ustavnom sudu.

On kaze da na poslednjoj sahrani nisu mogli da koriste kapelu, obelezja, litije, kolica, koja su preko mesne zajednice sami kupili.

Nesporazumi oko groblja u Ljukovu i jos nekoliko sela indjijske opstine poceli su pocetkom 2013. godine kad je Opstinsko vece Indjije donelo zakljucak da se sva seoska groblja predaju na upravljanje Javnom preduzecu “Komunalac”. Mestani ovih sela su jos tada isticali da groblja treba da ostanu pri mesnim zajednicama, jer ce “Komunalac” uvesti visoke naknade za troskove sahranjivanja.

– Za sahranu se sada placa 14.300 dinara. Narod nema tih para, to je klasicna otimacina. Ko ima pravo da nam oduzme groblje, izgradjeno na njivi koju je nas mestanin poklonio selu – kaze Ljukovcanin Rade Jajic.

U “Komunalcu” u Indjiji isticu da su preuzeli sva groblja na osnovu odluke Opstinskog veca, koja je zasnovana na zakonu, jer, ne mogu pojedinci i mesne zajednice da obavljaju sahrane i odrzavaju groblja.

– Sto se cena usluga tice, one su jednake za sva seoska groblja u opstini i s tim nemamo nikakvih problema, osim u Ljukovu. Ne zelim bilo sta da kazem, jer smo mi policiji podneli krivicne prijave protiv onih koji ometaju normalne aktivnosti na seoskom groblju u Ljukovu – kaze Stevan Jakoba, tehnicki direktor indjijskog “Komunalca”.

“Novosti”

Da podsetimo:
TORNADO koji je prosle godine u junu zahvatio ovo selo, naneo je stetu na 30 nadgrobnih spomenika. Sredstva za saniranje stete, u iznosu od 2.600.000 dinara jos nisu stigla iz Republike.

Povezane vesti

1 KOMENTAR

  1. klasican lopovluk Komunalca samo traze gde da uzmu koji dinar toje kombinacija ds/sps vec godinama na celu sa jesicem oni zaposednu bez obaveza i neulazu nista samo naplacuju a narod sam sve napravio od svog novca neki su i zemlju poklonili da bi bilo groblje radnik sto kopa u komunalcu ima 25.000 platu a oni uzmu 10.000 za kopanje po mestu + 4000 za pokojnika sto lezi 20god. sad vidite kolko u mesecu umre ljudi pa izracunajte i gde idu pare . a mesna zajednica bilo je 5000 kopanje i 500 rsd za odrzavanje za celu godinu .

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti