dr Đorđe Natošević je zaslužio više od zaborava Inđinčana

“Najuspešnijim prosvetnim radnicima i vaspitno-obrazovnim ustanovama u AP Vojvodini 8 novembra na Dan prosvetnih radnika, uručeno tradicionalno pokrajinsko priznanje za školsku 2017/2018. godinu, koje nosi ime dr Đorđa Natoševića, lekara po obrazovanju koji se posvetio i dao nemerljiv doprinos prosvetnoj struci i pedagoškom radu.” vest je koju je Pokrajinska vlada na svom sajtu objavila sa nizom imena dobitnika nagrade.
Niko od dobitnika nije Inđičan ali u ovoj priči ima ko jeste, I ko svake godine od 1996 godine kada je odlukom Skupštine Vojvodine ustanovljeno tada jedino priznanje prosvetnim radnicima, psiholozima, pedagozima, školama…
Pune 22 godine, isto toliko puta on je bio centar događaja, poznati Inđinčan nikada nije propustio svečanost I nikada se za 22 godine, bez obzira na prilike I vlast nije dogodilo da nije pozvan.
Njegovo ime je – dr.Đorđe Natošević.

Ko je bio dr Đorđe Natošević?

Rodna kuća dr Đorđa Natoševića nalazi se u Starom Slankamenu nadomak Dunava, sagrađena je u 19 veku. rođen je 31. jula 1821. godine u Starom Slankamenu, gde je završio i osnovnu školu. Upisao je Karlovačku gimnaziju, a 1850. godine završio studije medicine.
Sin bogatog trgovca, Natošević je u Beču pomagao brojne siromašne I svoje lekarsk usluge koje je vršio u Novom sadu nije naplaćivao siromašnima.
Družio se sa Đurom Daničićem, Brankom Radičevićem i Bogobojem Atanackovićem, a u Beču, se Natošević zainteresovao i za gimnastiku koju će kasnije uvesti u škole.
Početkom školske 1853/54. godine, postao je profesor i upravnik Novosadske srpske gimnazije gde je predavao prirodne nauke i gimnastiku, koja je tada bila novina za srpsko školstvo.
Đorđe je bio je narodni poslanik i predsednik Matice srpske, a do kraja života je nastavio da se bori za bolje školstvo u brojnim radovima koje je objavljivao. . Iza ovog velikog čoveka poreklom iz Inđije ostalo oko 300 napisa iz oko 30-tak nauka.

Sramota je naša a odgovornost?

Kuća ovog velikog lekara i prosvetara i dalje je na istom mestu u Starom Slankamenu, nikada i niko u nju nije uližio dinara.Godinama se vodila bitka kome ona pripada i ko je vlasan i ko u nju ulaže.
Da li je ili nije opština Inđija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture i tako u nedogled. Pored propadanja uticajem godina, nemara i zapuštenosti jedne takve kulturne zaostavštine i vrednosti ovu kuću je dotukla i poplava te je od nje ostala tek ruševina, udžerica kako bi neki nazvali zanemarene kuće.

Do skoro je visila tabla na prednjem delu kuće koja je ukazivala da ovo ruglo i obrušena kuća pripadaju dr. Đorđu Natoševiću, lekaru i prosvetaru koji je ceo svoj radni vek radio na opismenjavanju i lečenju Srba.
Od skoro je tabla skinuta da ne bi svedočila potpunom nemaru nadležnih.
Srušena, bez krova, table i brige ona kao svedok vremena u kom živimo prkosi svim “lošim đacima” koji joj se svete kroz nemar i zapostavljanje.

Svaka čast Milunki Savić ali dr Đorđe Natošević je zaslužio više

Sa druge strane narodna biblioteka u Inđiji nosi ime dr Đorđa Natoševića, srednja škola u Inđiji takođe i osnovna škola u Novom Slankamenu. Bista dr Đorđu Natoševiću nalazi se u parku kod Gimnazije, ispred biblioteke i u samom centru kako bi potsećala na veliku zaostavštinu ovog poznatog Inđinčana.

Niko nije vodio računa o kulturnom blagu Inđije, ni predhodni gradski oci a aktuelni pišu neke nove istorije i veličaju neke ljude koji nemaju nikakvu istorijsku vezu sa Inđijom.

Da reč je o spomeniku Milunki Savić na koji je utrošeno nevidljivih 6 miliona dinara, trg koji se raspao nakon otvaranja, heroina čiju su spomenik stavili u Inđijski atar i samo je obilaze psi lutalice. Po nekad se desi da Milunkin spomenik obiđu zvaničnici, kao što je slučaj bio 8.11 kada je Inđija obeležavala praznik a Pokrajinska vlada dodeljivala nagrade dr.Đorđe Natošević.

Više je uloženo u zastavice i celu ceremoniju i naravno obimno posluženje u restoranu Đeram tog 8, novembra 2018 nego što je potrebno da se kuća u Starom Slankamenu upristoji i konačno oda počast jednom Inđinčanu koji je toliko toga ostavio obrazovanju i medicini.

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
49PratilacaZaprati

Poslednje vesti