Iz Energo Zelene u gumene bombone i antibiotike!

Fabrika za preradu zivotinjskog otpada Energo Zelena tokom vanredne situacije radila u tri smene i da je od 17. do 28. maja preradjeno oko 660 tona zivotinjskog otpada.

Opremljena je sa najsavremenijom tehnologijom za preradu zivotinjskog otpada i godisnje moze da preradi do 150.000 tona ovog otpada, odnosno 20 tona zivotinjskog otpada na sat. Iako su prostorije “Energo zelene” jako ciste, neprijatan miris je ipak prisutan na svakom koraku.

Zivotinjski otpad deli se u tri kategorije. Podela se vrsi prema stepenu rizika koji taj otpad predstavlja za zdravlje ljudi i zdravlje zivotinja.

Kategoriju 1 i 2 cini zivotinjski otpad i sporedni proizvodi zivotinjskog porekla iz klanica, sa farmi i fabrika za preradu mesa koji su opasni i predstavljaju pretnju za ljudsko zdravlje i zdravlje zivotinja.

Kategoriju 3 cine sporedni proizvodi zivotinjskog porekla koji nisu opasni i ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Ono sto je zanimljivo jeste da u trecu kategoriju otpada spadaju koza, krv, unutrasnji organi, rogovi i kosti, koji se dobijaju od zdravih zivotinja.

Od njih se pravi hrana za kucne ljubimce, kozmetika, karmini, lakovi za nokte, takodje od toga nastaju i omoti za kapsule za antibiotike, pa cak i gumene bombone!

Medjutim, kako direktor Tom Hanson dodaje, to ne treba da nas plasi jer je, kako je ponovio, taj otpad bezopasan po ljudsko zdravlje.

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti