Akcija kontrole secera u krvi

Akcija kontrole secera u krvi u organizaciji Drustva za borbu protiv secerne bolesti odrzala se danas u zgradi Opstine Indjija. Cilj ove i svih buducih akcija na teritoriji opstine Indjija su podizanje svesti o znacaju zdravog nacina zivota i prevencija secerne bolesti od koje je u opstini Indjija obolelo 2.500 ljudi.

Akciju kontrole secera u krvi obavilo je Drustvo za borbu protiv secerne bolesti opstine Indjija u saradnji i uz podrsku Saveza drustava za borbu protiv secerne bolesti AP Vojvodine i lokalne samouprave. Ovo je prva u nizu buducih akcija koje ce Drustvo sprovoditi na teritoriji opstine Indjija.

Predsednik Saveza drustava za borbu protiv secerne bolesti AP Vojvodine, Lazar Erne, rekao je da je srecan sto je i u opstini Indjija osnovano Drustvo za borbu protiv secerne bolesti jer ce to omoguciti da svi gradjani, i oni koji su zdravi i oni koji su dijabeticari, imaju svoje mesto za okupljanje i kontrolu.

„Zelim pre svega da uputim cestitke lekarima i gradjanima koji su osnovali Drustvo za borbu protiv secerne bolesti u opstini Indjiji. Od 45 opstina i gradova u Vojvodini, Indjija je 25. po redu, a nas plan je da svaka sredina ima jedno ovakvo drustvo“, izjavio je Lazar Erne i objasnio da ovakve akcije, osim sto imaju prevenciju kao glavni cilj, razvijaju i edukaciju medju stanovnistvom.

„Ovakve akcije su pre svega akcije prevencije jer ciljevi svih drustava za borbu protiv secerne bolesti su prevencija i edukacija. Prevencija je u smislu da oni koji ne znaju da su dijabeticari ovakvim akcijama dobiju priliku da kontrolisu svoje zdravstveno stanje. S druge strane, edukacija je potrebna onima koji su vec registrovani dijabeticari, a ja sam obavesten da ih je u opstini Indjija cak 2.500. Dakle, njima je potrebno da nauce kako da zive sa tim zdravstvenim problemom“, objasnjava Lazar Erne i dodaje da je akcija u Opstinskoj upravi opstine Indjija samo prva u nizu buducih.

„Ovo sto se danas dogadja u Indjiji je samo prva akcija, a plan je da se do kraja godine isto uradi i u svakom naseljenom mestu opstine Indjija, u ustanovama, preduzecima u kojima ima veci broj zaposlenih. Dakle, prevencija je nas glavni cilj jer u Vojvodini na 100 testiranih postoji bar jedan sa povisenim novoom secera u krvi, a da to ne zna“, zakljucio je predsednik Saveza drustava za borbu protiv secerne bolesti AP Vojvodine, Lazar Erne.

Predsednik Drustva za borbu protiv secerne bolesti opstine Indjija, dr Zdenko Gajic, vise je rekao o samoj misiji delovanja novoosnovanog drustva u opstini.

„Drustvo za borbu protiv secerne bolesti opstine Indjija osnovano je 19. novembra 2012. godine. Nasa misija je pravilno, strucno i organizovano merenje secera u krvi, krvnog pritiska i svih ostalih parametara koji doprinose dobroj regulaciji secera u krvi. Mi smo odlucili da akciju zapocnemo najpre medju zaposlenima u Opstinskoj upravi, a ista akcija sprovodice se i kod svih stanovnika opstine Indjija u buducnosti“, izjavio je dr Zdenko Gajic  istakavsi pri tom da ce sve grupacije ljudi biti obuhvacene.

„Davacemo nasim sugradjanima pravilne i kvalitetne informacije o dijabetesu koji poprima vec pandemijske razmere. Imajte u vidu cinjenicu da je u opstini Indjiji registrovanih dijabeticara oko 2.500, a uvek postoje i oni koji jos uvek nisu registrovani te je taj broj verovatno veci. Ovom i svim buducim akcijama zelimo da podignemo svest i istaknemo znacaj prevencije i edukacije o ovoj bolesti i pozivamo sve nase sugradjane da se odazovu ovim akcijama radi zajednicke borbe“, zakljucio je dr Zdenko Gajic.

(Indjija)

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
642PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti