Sistem navodnjavanja u Slankamenu

navodnjavanje-kap-po-kap

Saradnjom Opstine Indjija, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredum vodoprivedu i sumarstvo, JVP „Vode Vojvodine“ i RRA Srem realizovace se projekat izgradnje najmodernijih sistema za navodnjavanje na potesu  Stari Slankamen – Novi Slankamen na povrsini od 1250 hektara, zakljuceno je danas nakon sastanka koji je na ovu temu odrzan u zgradi opstine Indjija.

Predsednik opstine Indjija, Petar Filipovic, istakao je nakon sastanka da je ovo projekat od izuzetnog znacaja za opstinu Indjija jer ce velikom broju vocara sa teritorije nase Opstine obezbediti jedan siguran sistem navodnjavanja, a samim tim i proizvodnje.

„Osnovni preduslov za stabilnu i ujednacenu vocarsku proizvodnju jeste postojanje stabilnog sistema navodnjavanja. Opstina aktivno ucestvuje i saradjuje sa svim institucijama koje su ukljucene u realizaciju ovog projekta. Budzetom ce biti predvidjena pozicija za finansiranje dela projektne dokumentacije, dok ce ostatak sredstava obezbediti Sekretarijat“ – istakao je predsednik Filipovic.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i sumarstvo, Goran Jesic istakao je nakon sastanka da su sve pojedinosti dogovorene, sredstva su obezbedjena, a Institut „Jaroslav Cerni“ uradice idejni projekat.

„Projektna dokumentacije trebalo bi da bude gotova u prvom kvrtalu naredne godine, a ocekujem da, nakon sprovodjenja tenderskih i ostalih procedura, do kraja godine pocne izgradnja sistema. Sistem je vazan jer zelimo da pomognemo poljoprivrednim proizvodjacima. U Novom Slankamenu rade ozbiljni vocari koji imaju odlicne smestajne kapacitete, a ono sto sada nedostaje su novi zasadi koji ne mogu da se uspostave bez sistema za navodnjavanje. Realizacijom ovog projekta proces ce biti potpun“  – rekao je sekretar Jesic i naglasio da je ovo pilot projekat za celu Vojvodinu.

On je objasnio da je rec o najsavremenijem sistemu, vlasnik sistema bice JVP „Vode Vojvodine“ koje ce distribuirati i obezbedjivati vodu proizvodjacima.

Aleksandar Nikolic, tehnicki direktor JVP „Vode Vojvodine“ istakao je da ce realizacija ovog projekta izuzetno doprineti razvoju poljoprivredne proizvodnje

„Bez navodnjavanja nema prosperiteta, a ovo ce biti jedan od najavremenijih sistema sa najsavremenijom tehnologijom. Projekat ce unaprediti proizvodnju i dovesti vodu na teren na kom je proizvodnja bez vode gotovo nemoguca“ – istakao je Nikolic.

RRA Srem dobila je grant od Evropske Komisije od 300.000 evra za studiju integralnog sistema navodnjavanja regiona Srema u koju ulazi i ovaj projekat. Grant je dobijen u okviru projekta „Dunavske strategije“.

„Ovaj pilot projekat je pravi model na koji treba da se realizuje celokupan projekat. Realizacijom ovog projekta otvoricemo vrata naseg regiona mnogim evropskim projektima“  – istakao je Milan Miric, direktor RRA Srem.

(Opstina Indjija)

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
49PratilacaZaprati

Poslednje vesti