Paljenje vatre zakonom zabranjeno

Zakonom o zastiti od pozara zabranjeno je i kaznjivo paljenje strnjista, odn. ostataka nakon zetve, kao i paljenje smeca. Pored toga, postupak paljenja zetvenih ostataka nanosi zemljistu znacajnu stetu jer remeti bioravnotezu zemljista koja se godinama stvara.

Paljenjem zetvenih ostataka kiseonik iz zemljista se trosi, stvaraju se anaerobni uslovi u kojima aerobne mikroorganizmi trajno nestaju iz oranicnog sloja. Ovakvo zemljiste vise ne moze da se regenerise, vremenom gubi sva kvalitetna svojstva, sto neminovno dovodi do gubitka prinosa.

Osim agronomskih razloga sprovodjenje mere zabrane paljenja zetvenih ostatka je vazno i sa aspekta bezbednosti, neretko zbog sirenja vatre nastaju stetne posledice velikih razmera.

Ovom prilikom, mole se poljoprivredni proizvodjaci da se suzdrze od paljenja zetvenih ostataka. Takodje, trazi se intenzivnije ucesce Republicke poljoprivredne inspekcije za ciji rad je nadlezno Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i poljocuvarske sluzbe organizovane u lokalnim samoupravama u rasavanju problema.

Svi gradjani, ukoliko uoce vatru, manji pozar ili primete nekoga da pali vatru, mogu da o tome obaveste nadlezne inspekcijske sluzbe na sledece brojeve telefona:

  • Sumsko-lovna inspekcija: 011/ 2601-088
  • Poljoprivredna inspekcija: 011/ 3130-449

(Indjija.net)

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
651PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti