O Opstini Indjija

Opstina Indjija se nalazi u jugoistocnom delu Srema, na juznim obroncima Fruske gore. Smestena je na pola puta izmedju Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrstaju dva najznacajnija evropska koridora: Koridor 10 (auto put E-75) i Koridor 7 (reka Dunav).

Sam grad Indjija nalazi se na 45º03’ severne geografske sirine i 20º05’ istocne geografske duzine, na nadmorskoj visini od 113 m. Reljef opstine karakterisu obronci Fruske gore koji se protezu severnim delom teritorije i plodna ravnica u juznom delu. Klima citavog regiona je umereno-kontinentalna. Najhladniji mesec je januar sa prosecnom temperaturom od -1ºC, a najtopliji su jul i avgust sa 22ºC.

Opstina Indjija zauzima povrsinu od 384 km² i cini je 11 naselja: Indjija, Beska, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Krcedin, Cortanovci, Maradik, Ljukovo, Stari Slankamen, Jarkovci i Slankamenacki Vinogradi, u kojima danas zivi oko 53.000 stanovnika razlicitih nacionalnosti.

 

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do novijeg vremena, svedoce o burnoj proslosti ovog podrucja. Iako naseljenost teritorije opstine datira iz praistorije, prvi pisani podaci o samom naselju Indjija poticu iz sredine XV veka. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrdjenja i spomenik Slankamenackoj bici govore o strateskom znacaju ovog podrucja uz Dunav, koji je kroz istoriju predstavljao granicu razlicitih imperija.

 

 

Danas je opstina Indjija jedna od najrazvijenijih opstina Srbije. Dominantne privredne grane su poljoprivreda, industrija, mala privreda (proizvodno i usluzno zanatstvo), trgovina i turizam.

Indjija je danas jedna od naprivlacnijih mesta za investitore i zahvaljujuci dobroj “vlasti” u Indjiji su se otvorile neke od velikih i znacajnih firmi koje ne mozete naci nigde u Srbiji osim kod nas.
Indjija – GRAD BUDUCNOSTI