10 godina KC-a

 

Kulturni centar Indjija proslavio je svoj deseti rodjendan.  Pre 10 godina Indjija je bila grad bez pozorista, bez galerije, koncerata i drugih kulturnih sadrzaja, tacnije bez jasne kulturne politike i bilo kakve vizije u oblasti kulture. Stari Sokolski dom iz 1936. godine bio je na rubu propadanja. Na inicijativu gradjana pocela je rekonstrukcija objekta, koja je trajala od 2001. do 2003. godine. Zgrada je rekonstruisana 2003. godine. To je bio prvi ozbiljan gradski projekat. Osim bioskopa „Stalker“ u Indjiji u to vreme nije bilo drugih sadrzaja.

Danas je Kulturni centar, ustanova prepoznatljiva u citavom regionu. Predsednik opstine Indjija, Petar Filipovic, istakao je obracajuci se prisutnima, da je Kulturni centar u Indjiji 2003. godine kada je sagradjen bio najveca investicija u kulturu u Srbiji.

„Proslo je deset godina od kako smo od rusevine Sokolskog doma napravili prvu instituciju kulture u Indjiji. Koliki je znacaj Kulturnog centra za nasu Opstinu nije potrebno naglasavati. Secam se da sam nakon dobijanja donacije od USAID-a od 100.000 dolara pitao Gorana Jesica zasto novac ne ulazemo u druge projekte vec u pozoriste i da mi je on tada odgovorio da cemo ako ne budemo imali svoje pozoriste uvek biti samo predgradje Beograda i da ako zelimo da privucemo investitore moramo imati grad sa kvalitetnim kulturnim zivotom – bio je u pravu“.

U protekloj deceniji Kulturni centar Indjija je posetilo  vise od 120 hiljada ljudi sto je iznad evropskog proseka u odnosu na broj stanovnika, vise od 100 predstava pozorista iz cele Srbije gostovalo je u indjijskom pozoristu, odrzan je veliki broj koncerata, a pored toga indjijski Kulturni centar imao je i 15 samostalnih predstava.

Projekat osnivanja Pozorisne radionice 2004. godine je najuspesniji projekat Kulturnog centra. U tom edukativnom centru glume ucestvovalo je mnogo srednjoskolaca, danas su ta deca diplomirani glumci, a neki od njih glume i u predstavi cije premijerno izvodjenje su jucerasnji gosti imali priliku da vide.

„U novoj deceniji rada Kulturnog centra napravicemo korak dalje. Uskoro cemo potpisati sporazum sa „Itaka teatrom“ koji vodi nas indjincanin, proslavljeni reditelj Nikita Milivojevic koji ce u nas grad dovesti Sekspirov Glob teatar iz Londona“ – dodao je predsednik Opstine.

Direktor Kulturnog centra, Sasa Milivojevic, simbolicno je prisutnima procitao program Kulturnog centra Indjija iz 2003. godine kako bi podsetio sve na planove koji su tada postojali.

„Prethodnih dana sam listao nasu arhivu i zaista sam uveren da smo napravili odlican projekat u nasem gradu, da smo izgradnjom Kulturnog centra okrenuli jednu novu stranicu u kulturnom zivotu Opstine. Bilo je mnogo  predstava, mnogo publike je proslo kroz salu, ulozeno je mnogo…Mi smo zadovoljni i nadam se da je i nasa publika zadovoljna“- istakao je Sasa Milivojevic.

Ovom prilikoma premijerno je izvedena predstava „Tri cekica (o srpu da i ne govorimo)“. Predstava je radjena po tekstu Deane Leskovar, a u reziji Jovana Grujica u koprodukciji Kulturnog centra Indjija i pozorista “Bosko Buha” iz Beograda, a u njoj igraju glumci koji su ponikli iz pozorisne radionice Kulturnog centra cime je simbolicno zaokruzen projekat Pozorisne radionice na koji je Ustanova najponosnija.

(Indjija)

Povezane vesti

NAPIŠITE KOMENTAR

Molim vas napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Pratite nas

3,026FanovaLajkuj
642PratilacaZaprati
50PratilacaZaprati

Poslednje vesti